Hovězí guláš – recept

Hovězí gůláš patří k nejoblíbenějším českým jídlům. Chuť pořádně připraveného hovězího guláše se dá jenom těžko srovnávat s jinými jídly.

Pojďme na to

Jako ke každému guláši i k hovězímu bude potřeba maso. Jak název napovídá vezmeme si hovězí. Nemusí to být přímo půl kila. Bude stačit čtyři sta gramů. Další důležitou ingrediencí je hladká mouka. Budeme potřebovat i sůl, kmín, majoránku, na dochucení použijeme pepř mletý. Málem bych zapomněl na česnek. Zhruba 3 stroužky. Samozřejmě si nezapomeňte koupit i cibule. Použijeme okolo sto gramů. Pozor, nesmíme vynechat ani sádlo. Ingredience máme připravené a můžeme se vrzhnout na vaření.

Jsme u přípravy hovězího guláše

Hned na začátku vaření si připravíme cibuli. Jemně ji nakrájíme a poté jemně (dozlatova) na oleji osmahneme. Musíme dávat pozor, aby se nám nespálila. Spálenou nelze použít. Zároveň do hrnce přidáme maso. Nejlépe se hodí kližka. Dejte si pozor, ať se jedná o stejně velké kousky. Málem bych zapomněl na to, že v hrnci už musí být sádlo! Vše smažíme do takového stavu, než nám maso zrůžoví. Samozřejmě přidáme i koření, které jsem vyjmenoval v ingrediencích. Tedy papriku atd. Vše by se nám mělo začít dusit. To je samozřejmě dobře a necháme maso tímto procesem projít několikrát. Nezapomeňte opakovaně podlévat.
Až nám maso změnke zaleje ho vodou a také přihodíme mouku. Do zalití přihodíme do hrnce česnek a majoránku. Opět pokračujeme v dušení, dokud maso nezměkne.

Hovězí guláš servírujeme…

S největší pravděpodobností šáhnete po houskovém knedlíku. Dobré zkušenosti mám však i s rýží, chlebem nebo takovými těstovinami. Přeji dobrou chuť.

Ilustrační fotografie hovězího guláše

hovezi-gulas