Bramborový guláš – recept
Základem opravdového bramborového guláše jsou brambory, bez nich by to nebyl recept bramborový.
Ingredience nutné na bramborový guláš
Jak název napovídá do bramborového guláše je potřeba opravdu velké množství brambor.Pokud děláme jídlo jako hlavní chod pro více lidí doporučuji cca 1 kg brambor. Dále budeme potřebovat mouku. Budou stačit jedna až dvě lžíce, záleží na tom, jak velkou porci budete dělat. Nedílnou součástí našeho receptu jsou špekáčky. Těch bude potřeba okolo dvěstěpadesáti gramů. Důležitou ingrediencí je i smatana ke šlehání. Té použijeme zhruba stodvacetpět mililitrů. Jako další ochocující ingredienci doporučuji majoránku a taky minimálně 3 lžíce oleje. Podle vaší chuti pak přidejte kmín, sůl a mletou papriku podle libosti.
Suroviny máme jdeme na recept
Zezačátku si vezmeme cibuli. Tu nejdříve očistíme a následně nakrájíme. Nejlepší je nadrobno. Brambory si oloupeme a rozkrájíme je na kostky. Nemusí být přímo maličké.
Rozpálíme si hrnec a nalijeme do něj olej. Přidáme cibuli, kterou jsme si už dříve nahrájeli a necháme ji pěkně zesklovatět. Následuje jedna z hlavních ingeriencí a to brambory (ty jsou už na čtverečky nakrájené), doplníme paprikou. Do hrnce hodíme i kmín a vše pořádně zalijeme vodou. Brambory budeme dusit do té doby, než změknou.
Nebudeme otálet a vrhneme se na oloupání špekáčků. Ty si pěkně nakrájíme na půlkolečka (dobré je, aby měla všechna podobnou tloušťku).
Brombory jsou podušené (už jsou měkké) a my přidáme gulášovou smetanu (nezapomeneme ani na mouku) a dáme provařit. Na závěr přihodíme kolečka špekáčků. Přidáme koření (majoránku), dosolíme a dovaříme.
K takovéto baště podáváme obvykle chléb, ale v restauracích se můžete dočkat i jiných doplňků.